Waarom je -positief- wil roddelen.

  • 0

Waarom je -positief- wil roddelen.

Tags : 

“Roddelen mag niet.” Dat doe je niet, dat hoort niet. Maar heb je wel eens nagedacht over positief roddelen? Ik vertel je graag waarom ik je aanraad dit in je team te gaan doen!

Wat is het:

Positief roddelen is het vertellen van allemaal positieve dingen over een persoon of team waar het onderwerp in kwestie bij aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop deze persoon de werkzaamheden uitvoert, een project heeft aangepakt, de goede eigenschappen, vaardigheden of kwaliteiten die je in hem, haar of hun waardeert. Het gaat natuurlijk om gemeende positiviteit. En neem van mij aan, iedereen heeft die! De persoon in kwestie is toehoorder, en mag alleen maar luisteren om de roddels te ontvangen.

Wat doet het

Dit is een complimentendouche voor de persoon in kwestie. Uit ervaring weet ik dat het alleen maar waardevolle effecten heeft. Je groeit, je voelt je gewaardeerd, erkend en vul maar in. Ieder mens heeft behoefte aan waardering. Mensen worden daar blijer van, het is een regelrechte oppepper. Fysiek is gebleken dat mensen meer dopamine aanmaken bij het geven en het ontvangen van complimenten. Dopamine is het hormoon wat maakt dat je je gelukkig voelt. Het enige wat de ontvanger hoeft te doen is te bedanken voor de ontvangen positieve roddels.

Waarom

We hebben van jongs af aan geleerd dat het altijd beter kan, vanuit je opvoeding, school of de omgeving. We staan zelden stil bij dat wat goed gaat en al goed is. Het geven van deze complimentendouche laat de persoon groeien en geeft een geluksgevoel. Sterker nog: “Dat wat groeit bloeit”. De ontvanger van deze complimenten zal het gewaardeerde gedrag graag vaker laten tonen. Daarom kunnen we veel beter dat doen waar we goed in zijn en waar we blij van worden, in plaats van aandacht te geven aan wat niet goed is. Het is een waardevolle kracht om goede punten van iemand te benoemen, dat brengt energie in je team!

Ik ben ervan overtuigd dat we mensen vooral moeten laten weten en doen waar ze goed in zijn. We kunnen elkaar niet vaak genoeg een compliment geven. Laten we daarom eens lekker positief gaan roddelen! Wil je hier graag begeleiding bij? Ik help je graag.